YEREL
Giriş Tarihi : 15-12-2022 21:33

Van’da tarçın çayı içmenin tam zamanı

1942 yılından bu yana Vanlılara ve kenti ziyaret edenlere hizmet veren Kardeşler Çayevi’nde her kış mevsiminde birçok karışımla yapılan ve soba üzerinde demlenen ‘tarçın çayı’ soğukların başlamasıyla birlikte müşteriye servis edilmeye başlandı.

Van’da tarçın çayı içmenin tam zamanı

Müşterilerin tarçın çayını ‘antibiyotik’ olarak adlandırdıklarını söyleyen çayevi sahibi Dolayı Öztürk, “Bir içen zaten ikinciyi içmeye geliyor. Onlar da ‘antibiyotik’ olarak adlandırıyor, diyorlar ki ‘bugün antibiyotiğimizi almadık antibiyotiğimizi verin, artık koronadan hastalanmayız’ Biz de insanlarımıza şifa niyetine vereceğiz. İnşallah şifa olur, dostlarımızı bekliyoruz çaya.” Diyor.  

Van’ın tarihi mekânlarından biri olan ve ‘asırlık çayevi’ olarak nitelendirilen Kardeşler Çayevi, Cumhuriyet Caddesi üzerinde ancak bildiğimiz kahvehanelerden farklı olarak yere gömülü bir mekânda 1942 yılından bu yana hizmet veriyor. İçeri girebilmek için yine mekâna has yapıdaki merdivenlerden inmeniz gerekiyor. İnerken bir tereddüt ama içeri girdikten sonra içinizi bir ferahlık sarıyor. Çünkü girdiğiniz yer sıradan bir çayhane değil duvarları Van’ın adeta tarihini, kültürünü, geleneklerini yansıtan fotoğraflarla, çok eski tarihli haber ve yazılarla süslü bir yerle karşılaşıyorsunuz. Çay içmek yerine önce duvarlarla haşır neşir oluyorsunuz ve çayhaneye değil bir sergi yerine gelmiş hissine kapılıyorsunuz. İşte bu mekânda her zamankinden farklı olarak kış aylarında farklı bir çay servisi yapılıyor. Birçok karışımdan oluşan bu çayın adı da ‘tarçın çayı’. İçerde soba yandığı sürece tarçın çayınız da hazır, çünkü bu çay sadece soba üzerinde yapılıyor, başka türlü yapmaya kalkıştığınızda soba üzerindeki tadı vermiyor. 

Müşteri ‘antibiyotik’ diyor

Şimdiye kadar sayısız röportaj veren Kardeşler Çayevi sahibi Dolayı Öztürk, bizim de merak ettiğimiz sorulara cevap verdi. Yaklaşık iki hafta önce soba kurduğunu ve hemen tarçın çayı geleneğini başlattığını söyleyen Öztürk, “Havalar soğuyunca soba üzerinde yaptığımız tarçın çayımızı başlattık. Yani kış içeceği dediğimiz. Şifa kaynağı aslında.. ‘Şifa kaynağı’ olarak da adlandırıp servisimizi o şekilde yapıyoruz müşteriye.  Müşteriler de çok memnun. Bir içen zaten ikinciyi içmeye geliyor. Onlar da ‘antibiyotik’ olarak adlandırıyor, diyorlar ki ‘bugün antibiyotiğimizi almadık antibiyotiğimizi verin, artık koronadan hastalanmayız’ Biz de insanlarımıza şifa niyetine vereceğiz. İnşallah şifa olur, dostlarımızı bekliyoruz çaya.” Dedi.

Merak edilen bir mekâna dönüşmüş

Mekânın adeta bir kültür merkezini andıran yapısı, içecek çeşitliliği ve sunumu zamanla haberlere yansıyınca hem kentte hem de kente dışarıdan gelenlerde büyük bir merak uyandırmış durumda. Kadınların da ilgisini çeken mekânla ilgili sorularımıza cevap vermeyi sürdüren Öztürk, “Tarçın çayına baya talep var. Kış aylarında sürekli bulunduruyoruz. Havalar sıcak olunca soba yanmıyor o nedenle bırakmıyoruz. Şimdi gün boyu soba yandığı için tarçını bırakmışız, gün boyu tarçınımız sobada hazırdır. Talep baya çok, hatta geçen gün dışarıdan iş insanları gelmişti, bayanlar da vardı, içip memnun kaldılar, hatta ‘biz grup şeklinde geleceğiz’ dediler.” Diye konuştu. 

Tarçın çayında neler var?

Öztürk, çok merak edilen tarçın çayı ile ilgili tamamı olmasa da şu kısmi tarifi verdi: “Tarçın çayımız birçok katkı maddesinden oluşuyor. İki çeşit tarçınımız var yaprak tarçın ve çubuk tarçın, ayrıca iki çeşit zencefil var içinde, iki çeşit de ıhlamur var, kuşburnu var, ilaveten birkaç çeşit daha var, o da bize kalsın çünkü tarifi tam vermeyelim.”

Rakip tanımıyor

Tarçın çayı konusunda Van’da rakip esnaf tanımadıklarını söyleyen Öztürk, son sorumuza da şu cevabı verdi: “Bu konuda iddialıyız, en iyi tarçın çayı bizde var. Zaten iddiasız iş yapmıyoruz iddialı olmasaydık asırlık bir tezgâh olmazdık. İddia olmasaydı asırlık tezgâh ayakta durmazdı. Rakip tanımıyoruz ama kahveci arkadaşlarımıza da bol kazançlar diliyorum. Ama bunu herkes yapamaz.”

vanmed

AdminAdmin